Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

   Εικόνα1              1ο ΓΕΛ Καλαμαριάς                                 

«Φροντιστήριον Τραπεζούντoς»

Από το 1682…στο σήμερα

Κατά τον Ε. Κυριακίδη, το όνομα Φροντιστήριον φέρεται να έχει η Σχολή που ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα κατά το 1682 από τον Σεβαστό τον Κυμινήτη. Η επωνυμία η οποία σήμαινε σπουδαστήριον, δινόταν κατά την τότε αρχαΐζουσα γλώσσα σε όλες σχεδόν τις σχολές των ελληνικών γραμμάτων. Παρέμεινε όμως η λέξις φροντιστήριον στη σχολή της Τραπεζούντας αμέσως μετά από τα πρώτα χρόνια της συστάσεως της και αυτό μαρτυρείται επίσημα από την αφιέρωση που γράφηκε στα βιβλία του Υπομενά κατά το 1743.

Στην Καλαμαριά και μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου, λειτουργούσε ένα παράρτημα του Ε” Γυμνασίου Θεσσαλονίκης για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής. Ο πληθυσμός όμως συνεχώς και μεγάλωνε οπότε και εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια. Τότε ήταν και που συστήθηκε επιτροπή από επιφανείς Καλαμαριώτες για να χειριστούν το θέμα. Η επιτροπή αυτή μετά από επίμονες προσπάθειες κατόρθωσε να πείσει τους κυβερνώντες και τελικά να βρεθεί το οικόπεδο το οποίο και δημοπρατήθηκε μετά από αποχαρακτηρισμό και παραχώρηση του από το Υπουργείο Αμύνης.

Το 1 964 με πρωτοβουλία του βουλευτή, του τότε κυβερνώντος κόμματος της Ενώσεως Κέντρου κ. Αν. Κούση, ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου το νέο σχολείο το οποίο θα δημιουργηθεί στην Καλαμαριά να λάβει το όνομα «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» εις ανάμνηση του φροντιστηρίου, πράγμα το οποίο και έγινε. Ταυτόχρονα δε, προσκλήθηκε ο Πρωθυπουργός να εγκαινιάσει το κτίριο.

Η θεμελίωση του νέου διδακτηρίου έγινε το 1965 από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ τα εγκαίνια έγιναν πέντε χρόνια αργότερα το 1970.Τα μαθήματα στο νέο σχολείο, το Μικτό Γυμνάσιο Καλαμαριάς, άρχισαν το δεύτερο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς 1969-1970 με Γυμνασιάρχη τον αείμνηστο κ. Μπουχώρη.

Για τα δεδομένα της εποχής το κτίριο ήταν πρωτοποριακό. Το κεκλιμένο επίπεδο που διέθετε για άνοδο και κάθοδο στους ορόφους, οι φαρδιές σκάλες, οι ψηλοτάβανες αίθουσες και η κατάφυτη αυλή του, είναι στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει ακόμη και από κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα.

Όταν άρχισε να λειτουργεί διέθετε αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χημείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείτο ως αίθουσα θεάτρου και γυμναστήριο, στεγασμένο υπαίθριο χώρο άσκησης με οργανωμένα αποδυτήρια, γήπεδο ποδοσφαίρου στη βορινή πίσω αυλή και πολλούς βοηθητικούς χώρους και αίθουσες εργαστηρίων.

Δυστυχώς, πολλοί από τους χώρους αυτούς, όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου, σήμερα ή δεν υπάρχουν ή χρησιμοποιούνται από άλλους και για άλλους σκοπούς.

Σήμερα στο σχολικό κτίριο συστεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» και το 1ο  ΓΕΛ Καλαμαριάς. Στους χώρους του συμπεριλαμβάνονται 16 αίθουσες διδασκαλίας, χημείου, αμφιθέατρο, δύο αίθουσες πληροφορικής, αίθουσα μουσικής, κλειστό γυμναστήριο, δύο αίθουσες τεχνολογίας, βιβλιοθήκη καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται ως θέατρο για τις οποιεσδήποτε ανάγκες των δύο σχολείων, γνωστή ως «Θέατρο του Φροντιστηρίου Τραπεζούντος», την οποία χρησιμοποιεί και ο Δήμος Καλαμαριάς για διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητές του.